Поредица „Почисти професионално“

Скъпи приятели,
В тази поредица ще ви запознаем с различни средства за почистване – какви са те и как можете да ги използвате по възможно най-ефективен начин.

ШВАНТУХ

Тази думичка, която звучи като наименование на машинна част за автомобил или за водопроводната канализация всъщност означава нещо много просто – силно хигроскопични  кърпи  за забърсване на повърхности. Продават се във всички магазини за хранителни стоки или за перилни и почистващи препарати. Обикновено са квадратни или правоъгълни, по три в опаковка – в три различни цвята. Произвеждат се от  различни фирми. Цената им варира от около един лев до три лева  за опаковка.

Тези малки и невинно изглеждащи кърпи се ползват от повечето домакини за забърсване на масата или на мивката. Но всъщност швантухът може да се използва за почистване на много повече  неща.

Впрочем ние сме разграничили два вида швантух макар и да си приличат изключително и да са предназначени за едно и също нещо: швантух за фаянс и швантух за дърво. За разлика от швантуха за фаянс, този за дърво има допълнителен пласт във вътрешността си, приличащ на много тънък дунапрен, което му позволява да задържа повече вода. Използваме го повече за дърво, защото по-трудно се къса и състарява когато се почистват острите ръбове на касите на вратите и мебелите. Също така при накъсване просто се разнищва и остава на дупки, докато швантуха за фаянс се рони и оставя след себе си малки топченца материал, което е неприятно. От друга страна швантуха за фаянс може да се изцеди много по-добре. Ако опитате да изтисквате с еднаква сила току –що намокрени кърпи от двата вида швантух ще видите, че този за фаянс остава само леко влажен, а този за дърво като че ли може да се изцеди още малко, т.е. задържа повече вода.

Ако ползвате швантуха за почистване на масата или за почистване на пространството около мивката, трябва да имате в предвид, че той бързо се захабява и особено този, който е за дърво започва да мирише неприятно, което значи, че задържа  микроорганизми, вредни за здравето. Затова трябва редовно и често да го сменяте, но това няма да ви затрудни, защото цената му не е висока.

Напиши коментар