Почистване с ваучер

Като стара фирма за почистване с богат опит и традиции при чистенето на домове и офиси, ние постоянно следим развитието на почистващите услуги в България, както и развитието на фирмите от конкуренцията. Работили сме съвместно с няколко фирми в бранша, по няколко общи проекта и като цяло мога да се изкажа само позитивно за колегите и начина по който предлагат и извършват почистващите услуги. През изминалата 2011 година наблюдавахме сериозен наплив от предлагане на услуги за почистване в сайтовете за колективно пазаруване. Качествени или не се оказаха закупените услуги чрез ваучери за чистене на дома и офиса ние няма да коментираме. Тук ще говорим за това кой от трите страни (поръчител, посредник и изпълнител) успя да удари „големия бонус“. Като начало ще цитирам пример от един такъв сайт за колективно пазаруване със следната оферта за професионално почистване на дома и офиса.

„Купуваш само за 57,00 лева!
76% намаление за професионално почистване на дома и офиса с площ 150 – 160 m²
+ машинно изпиране на Вашата мека мебел и меки настилки единствено при нас за 57.00 лева вместо за 236 лева от фирма за почистване… няма да споменавам коя.“

След кратък анализ от наши служители, които имат не леката задача да следят тенденциите при почистващите услуги в България при потребители и изпълнители, установихме следните абсолютно несъвместими условия.

1. Повечето анализирани оферти от фирми за почистване публикувани в подобни сайтове за колективно пазаруване имат неустоимо заглавие, придружено с нереален % за намаление при покупка на ваучер имащ за цел да грабне окото на потребителя.

2. Заглавието на предложения ваучер естествено ограден във всякакви мигащи, светкащи и т.н. „дизайнерски банерчета“. Разбираемо е, идеята е първо потребителя да види заглавието на неустоимата оферта заедно с големия % намаление и това да го провокира да се задържи на страницата.

3. Клиента започва да се информира за голямата далавера!
Четем, четем и като цяло нещата ни изглеждат що годе добре. Офертата е прилична на нас не ни се чисти ама никак да не говорим, че дори да разполагаме със свободно време, може би имаме и други ангажименти или пък не разполагаме с професионално оборудване, както една агенция за чистота и дори да искаме сами да си изперем стария диван, това няма как да стане достатъчно качествено без намесата на фирма. Ние вече сме потенциален клиент.

4. Вземаме решение и си купуваме ваучер за почистване. Разбира се изпуснали сме да прочетем голяма част от малкия текст на „голямата далавера“, но въпреки всичко биваме допълнително информирани след позвъняване за заявка при фирмата за почистване. Уговаряме ден и час за чистенето с ваучер в нашия дом или офис и срещу минимално заплащане този ангажимент вече не е наша грижа.

5. Деня и часа на събитието са известни, екипа от професионални чистачи пристига. Двама служители с големи машини облечени в прилично работно облекло на, което е брандирано логото на почистващата фирма ни се усмихва и ни обещава, че за около два часа ще преборят всичката мръсотия в нашия дом. Естествено пускат и някой евтин трик от типа: То тук има нужда от освежаване, не е много мръсно ще се справим бързичко, пък и все пак сме професионалисти. Няма фирма, която да Ви каже, че е ужасно мръсно особено ако сте домакиня. Дори да е така аз не бих си позволил такава приказка, смятам, че това би могло да засегне някои хора. По време на почистването лъсват и някои неща, които забелязваме и смятаме, че това са пропуски на чистачите. Уви обаче, не! Просто няма как да се очаква за два часа от двама човека за 50.00 лева да бъде почистен целият ни апартамент основно в детайли, пък и да сме чели по обстойно когато купувахме ваучера за почистваща услуга от сайта за колективно пазаруване. Въпреки всичко след приключване на чистенето ние оставаме доволни, защото все пак голяма част от ангажимента с почистването вкъщи или на работното място вече е отхвърлен, прозорците са изчистени, банята е дезинфекцирана, котлоните на печката и фурната блестят, въобще на където и да се завъртим стига да не се взираме, нещата ни изглеждат отлично. Служителите събират техниката и най-учтиво ни оставят визитна картичка на фирмата за почистване за която работят, при евентуална нужда от услуга за почистване някой друг път. Контакт с клиента вече има и с това горе долу се изчерпва печалбата на почистващата фирма. Друг е въпроса дали ние ще поръчаме услуга за почистване и следващия път от тях, когато имаме нужда или просто ще си купим поредния ваучер за поредното почистване с поредния голям бонус от поредната почистваща фирма. За абсурда от оферта подобна на „почистване на дома и офиса до 150 – 160m²“ не мога да си представя, колко такива домове и офиси има и дали хората, които живеят и работят в такива помещения ровят по сайтове с ваучери за намаления…

За клиента?
Дотук разбрахме, че клиента може да си купува ваучери от всевъзможни сайтове за колективно пазаруване, както за услуги по почистване на дома и офиса така и за много други неща. Клиента е горе долу щастлив, почистено му е, спестил е усилия, време и най-важното е ,че той варва, че е спестил и много пари чрез ваучера за „голямата далавера“.

За фирмата за почистване, която е извършила услугата?
За нея остава само надеждата за евентуална следваща поръчка по почистване от завещаната визитна картичка, която вече да бъде на реалната цена за услугата, я камилата, я камилара… Повече от чудесен метод за популяризация на фирма за каквото и да било след, който чакаш от умрял писмо. В същото време плащаш данъци, заплата и осигуровки на персонала, купуваш препарати за почистване
естествено само професионални, защото така пише и на фирмения ти сайт за почистване, а и да не забравяме процента на посредника от „голямата далавера“, амортизацията на машините, автомобила и съответно горивото с което екипа успя да пристигне и да осъществи услугата по почистване на моя дом.

Посредника?
Ами посредника т.е. сайта за колективно пазаруване е прибрал полагащия му се % още в деня на транзакцията, когато ние сме закупили ваучера за почистване на дома. Освен % от нашия ваучер посредника е прибрал още 200 и повече пъти същия % от други, като нас. Рядко има оферта с ваучер, която е купена само 5 пъти, тези оферти са или с много висока цена или просто не са интересни.

За изминалата 2011 година ние разбрахме за около 10 фалирали фирми за професионално почистване на домове и офиси, за същия период на тяхно място се появиха около 20 нови!

Скъпи колеги, когато седите и мислите бизнес модели в сферата на услугите, не дейте само да седите. Сектора с услугите е един от добре платените бизнес модел при който се работи на прилични маржове, който изисква много труд и професионализъм, както в България, Европа, така и навсякъде по Света!

Източник: https://eko-pochistvane.com/blog/?p=95

Напиши коментар

three × two =