Почистване преди новороденото да дойде у дома

РЕМОНТА

Почти винаги преди новороденото да дойде у дома пребоядисваме, хигиенизираме и купуваме нови мебели за стаята на бебето.

 Ние, от Ювента ви съветваме да не правите това в последния момент. Ако планирате да купувате нови мебели, го направете задължително поне 2-3 месеца преди бебето да се роди. В новите мебели има голямо количество лакове и лепила, които често излъчват силна миризма в продължение на месеци. Същото важи и за някои мазилки, лакове за пода, изолации за стени, тапети и т.н. Излъчването на тези миризми във въздуха може да допринесе за развиване на алергична реакция у бебето. Модерните нови синтетични продукти, които се ползват в строителството и при направата на мебели, не са безобдни и при натрупване на химикали във въздуха биха могли да доведат до дихателни или алергични проблеми.  Често когато влезете отвън в нов апартамент или новонаправена или обзаведена стая усещате силна миризма, за която казваме, че мирише „на ново”.  Тази миризма не е задължително неприятна, но е дразнеща за по-чувствителните хора. Ако за възрастните  тя може да предизвика раздразнение, кихане и сълзене на очите, то колко повече това важи за малкото бебе.

 Ако все пак нямате възможност да направите ремонта по-рано, а се наложи да го направите в последния момент, то се погрижете да вземете една от следните предпазни мерки:


  1. Дръжте отворена врата или прозорец постоянно поне докато бебето дойде у дома.
  2. Купете или вземете назаем уред за пречистване на въздуха, който да може да премахва миризмитие. Силно ви препоръчваме имено това. (Можем да ви дадем конкретен съвет относно избора, ако ни пишете).
  3. Когато е удобно и възможно дръжте бебето в друга стая,  докато стаята се отмирише. За съжаление това понякога продължава повече от месец-два.
  4. Проветрявайте редовно стаята.


ПОЧИСТВАНЕ СЛЕД РЕМОНТА

Почистването след ремонта винаги е наложително и задължително.
Ето нашите съвети относно почистването на дома преди пристигането на бебето:

1.      Силно ви препоръчваме ако ще правите основно почистване  да не го правите в последния ден преди бебето да се прибере у дома. Направете го поне няколко дни по-рано. Понякога, особено когато стаята е ремонтирана, се налага използването на по-силни препарати. Поради тази причина е добре да отминат 2-3 дни, преди бебето да влезе у дома. Ако трябва да се превите в последния момент не използвайте силно миришещи, и много агресивни препарати, внимвайте с количеството им.
2.      Ако  се налага да перете подови настилки като килими, мокети или пътеки, както и тапицирани мебели, задължително осигурете един-два дни за пълното им изсъхване. След като изсъхнат задължително ги почистете отгоре с прахосмукачка, за да отстраните остатъчното количество препарат,  евентуално останал по тях.
3.      Същото важи и за завесите, ако решите да имате такива в бебешката стая.
4.      Ако сте купили нови мебели за стаята на бебето, задължително ги почистете с дезинфектант, или с неутрализатор на миризми. Ако нямате, използвайте неутрален препарат.
5.      Задължително измийте много добре цялата баня, като не попускате мивката и особено тоалетната чиния. Използвайте съответните  препарати за отстраняването на варовика, плесеннта и за дезинфекция.
6.      Ако е зима и ще използвате по-плътни завивки в стаята на бебето, ги изперете предварително,  защото в тях се събират много прах и акари. Наблегнете на изплакването!
7.      Ден преди пристигането на бебето можете да направите едно поддържащо почистване като почистите праха от прозорците и от гладките подови покрития като паркет, ламинат и теракота, банята и тоалетната и праха от мебелите. Можете да измиете пода с неутрален препарат или най-добре само с вода, ако преди няколко дни сте правили основно почистване.

А ако искате всичко това да е наистина професионално, ни се обадете.
Ние почистваме вашия свят!

Напиши коментар