Почистване на матрак, но как?

Кога последно почиствахте матрака си?


Вероятно доста по-често почиствате банята, стъклата, да не говорим за подовете. Въпреки това върху матрака  прекарвате почти половината от денонощието! Колкото и да го завиваме Знае се, че много скоро след като започнете да спите на един матрак, в него се развиват акари, които са предпоставка за алергии. На практика  става така, че матрака  ни е един от основните резервоари на прах в дома. Ето няколко насоки как  да почиствате матраците си така, че почивката в тях да ви носи повече наслада и по-спокоен сън.

  1. Сухо почистване.

Чрез сухото почистване премахваме праха от матраците. Можете да го направите с накрайника за прах, който почти всички прахосмукачки имат. Разбира се най-добрия вариант е да използвате прахосмукачка с воден филтър, за да не се разпръсва праха из къщата. Ако пък имате електрическа тупалка на Рейнбо – това вече е истинска гаранция за отлично почистен матрак. С какъвто и инструмент да разполагате, можете да почистите матрака от голяма част от праха. Притиснете накрайника към матрака колкото ви е възможно, за да може той да изсмуче праха в дълбочина.  Минете целия матрака систематично. Почистете и страничните части на матрака, доколкото е възможно. След това вземете тънкия накрайник и минете с него по ръбовете и шевовете на матрака, където често се събира повече прах.

    2.    Почистване на петната върху матраците
Често върху матрака се появяват петна, особено ако не се използва протектор за матарк. Използвайте препарати, в зависимот от произхода на петната. На пазара има най-различни препарати, включително такива за червено вино и за дъвки. В някои препарати има специални ензими за  премахване на миризми, така че можете да използвате точно тях, ако е нужно.
Впръскайте малко количество препарат върху матрака и разтъркайте с мека четка или с микрофибърна кърпа. Следвайте инструкциите и почистете повърхността на матрака с чиста вода. Най-добре е остатъчната вода да се изсмуче, иначе е възможно петното върху матрака да не се почисти напълно.
Внимавайте да не мокрите прекалено матрака, за да не се повреди.
Оставете да изсъхне.


3. Мокро почистване

Ако матрака позволява, можете да го освежавате чрез мокро почистване веднъж годишно. За да направите това трябва да имате ектстракторна прахосмукачка. Новите матраци не бива да се мокрят в дълбочина, за да не повредят.  Затова перете повръхностно – само тапицерията и използвайте меки перилни препарати, като преди това сте третирали петната върху матрака.
 
Приятни сънища!

Напиши коментар

five × 2 =