Почистване и поддръжка на баня

КАК ДА ПОДДЪРЖАМЕ ЛЕСНО И БЪРЗО БАНЯТА ЧИСТА

Миенето на банята често е едно от недотам приятните задължения на домакинята.

Затова е важно да можете да поддържате банята си възможно най-лесно и с най-малко усилия.

Ето какви са нашите съвети към тези, които искат да се  улеснят в почистването на банята.

Всяка домакиня знае, че най-често срещаните проблеми, съврзани с поддръжката на банята са:
– поява на плесен по стените, поради влагата, която се образува вътре при къпане;
– натрупване на варовикови отлагания по плочките и душ батериите, особено в районите с по-твърда вода;
– замърсявания на плочките и фугите от сапуна и къпането.

Какво можете да направите,за да поддържате ЛЕСНО банята си в добро състояние и да не се налага твърде честото миене на цялото помещение.

Ние, от Ювента, ви съветваме:

1. На първо място трябва да осигурите проветряване на помещението. Най-добрият вариант за това е да имате прозорче навън (ако има такава възможност). За съжаление това е нещо, което трябва да се предвиди още при проектирането на банята или поне да се направи преди да сме поставили скъпия файянс. Освен това по-голямата част от съвременните бани са поместени във вътрешна част от жилището и нямат естествена възможност за направата на прозорец. В такъв случай е задължително да се постави подходящ отдушник, който да отвежда парата навън. Непременно си купете отдушник с вентилатор, който осигурява по-добро проветрение на помещението. Оставяйте вентилатора включен десетина минути след като сте излезли от банята. Така ще осигурите достатъчно време за циркулация на въздуха, така че парата да бъде отведена навън и да не кондензира по стените и плочките в помещението.

2. Второто нещо, което ви препоръчваме да направите е да подсушавате банята след всяко къпане. „Подсушаване” – това звучи като тежък физически труд. Но ние ще ви кажем как да подсушавате много бързо и много лесно. За целта е необходимо да си закупите едно перо за почистване на стъкла.
Непременно си го купете от магазин за професионална почистваща техника, не от супермаркета. В супермаркетите перата често са изкривени, макар видимо да не изглеждат така и при това положение няма да ви свършат работа. И така купете си едно качествено перо и след изкъпване просто минете плочките с няколко движения отгоре надолу. Перото обира буквално цялата вода и я сваля на пода, като плочките остават почти съвсем сухи. Накрая минете с две-три движения и пода. Всичко ще ви отнеме не повече от двадесетина секунди, а ще ви спести много труд по търкането на плочките, когато те вече са замърсени. Подсушаването на плочките по този начин елиминира продължителното изпарение на водата останала върху фаянса в течение на часове, предотвратява натрупването на варовик и мръсотия, и съответно намалява нуждата от основно почистване на банята. Ако банята е по-голяма ви съветваме да си отделите мястото за къпане чрез душкабина или просто със завеса, така че водата да не се разлива по целия под и пръските да не се разхвърчават по цялата баня. По този начин  ще си спестите труда за подсушаване на повече квадрати фаянс. Гарантираме удобство, бързина, лекота и ефективност на този метод за подсушаване.

3. Последното, което ви препоръчваме, в случай, че банята ви продължително стои влажна е да осигурите процеп на вратата на банята, най-добре още когато я поръчвате   или да я оставяте леко открехната след изкъпване. Това осигурява движението на въздуха между вратата и отдушника и предотвратява образуването на плесен, като също така и спомага за по-бързото пълно изсъхване на помещението.

Ако спазвате тези съвети, банята ви няма да хваща плесен, няма да задържа влага, а вие ще бъдете облекчени, защото ще се налага да я миете основно много, много  по-рядко.

А ако искате наистина професионално почистване на банята, не се мъчете, а се обадете на нас от Ювента. Ние почистваме вашия свят!

Напиши коментар