Как да поддържате дома си чист за 20 минути на ден!

Когато за първи път започнах да почиствам собственият си дом, си представях, че трябва да свърша цялата домакинска работа в събота и неделя, които ми се струваха един голям маратон по почистване. Аз наистина нямах  концепция за това как да  балансирам натоварването по време на седмицата, така че  почивните дни да използвам не само за домакинстване, но и за забавление. Сега почиствам  за 20 минути на ден – всеки ден – и нещата просто изглежда да се грижат сами  за себе си. Ето един поглед към графика, който използвам!

Никой не е казал, че трябва да правим всичко наведнъж и дори, когато времето изглежда кратко, ако можете да вършите по една задача, свързана с почистване на ден, нещата ще ви се получат. Настройте този списък според  нуждите на семейството си (тези с повече или по-малко деца, може да се наложи да извършват малко повече или пък малко по-малко дейности).
Най-лесно ще ви бъде да вземете един празен календар и да го попълните със съответните за деня задачи и да се стремите да ги спазвате. Ако сте много уморени, можете да оставите по-тежките и трудни задачи за друг ден. Задачите, които съм посочила отнемат приблизително 20 минути на ден.

НЯКОЛКО ТРИКА, които ще ви помогнат да спазвате графика за 20 минутното ежедневно почистване всеки ден!
1 ) Отделете малко пространство пред входната си врата, което често почиствайте. Там се събира най-голямата мръсотия, която се разнася в целия дом, ако не се почисти. Можете след всяко влизане и събуване у дома да вземете мопа или стирката и да почистите 1-2 квадрата от кроидора, точно до входната си врата. От време на време почиствайте и изтривалката си. Така ще  поддържате много по-добра хигиена у дома, а пода на дома ви няма да се замърсява по-бързо от необходимото.

2 ) Мийте чиниите след всяко хранене. Ако имате миялна машина ги слагайте вътре, а ако не – премийте ги набързо на ръка.  Същото важи и за коша с буклук. Ако все пак не ви се излиза навън, просто оставете чувала пред входната врата, за да можете на другата сутрин да го изхвърлите, докато отивате на работа.

3 ) Прането – по-добре е да перете всеки ден по малко. Направете си графика за пране така, че да не затъвате в купища мръсни дрехи и чорапи. Сортирайте си нещата така, че да са лесни за зареждане в пералнята – например бяло и цветно пране. Добра идея е да имате два коша за пране, в които да слагате бяло и цветно пране. Така няма да ви се налага да ровите в мръсните дрехи или да ги изсипвате на пода, за да ги сортирате.

4 ) Разсейвайте се докато чистите. С песен труда е по-лесен! Тананикайте си, пейте, танцувайте и се забавлявайте докато чистите. Можете да използвате времето да мислите аз това, как ще се възнаградите като свършите работата – това ще ви стимулира да работите по-бързо и да сте по-ефективни.

5 ) Здравей ГРАФИК:  Повечето елементи в списъка по-долу следва да отнемат не повече от 20 минути общо. Ако искате да свършвате работата за 20 минути, не се разсейвайте. Работете бързо и концентрирано. Не звънете по телефона, не преглеждайте пощата, непоспирайте пред ТВ. Това е лесно да се рационализира 20-та минута , но тя е също така лесно да се разсейва от телефонни разговори , имейли , деца и други проекти , които призовават името ви като ви се справи всяка скучна работа . Може да ползвате теймер, на който да си зададете 20 минути време. Така ще бързате да свършите, защото знаете, че времето ви е ограничено.

30 задачи – по една за всеки ден от месеца!
1. Почистете подовете – прахосмукиране, измиване пода на банята.
2. Оберете праха, приберете разхвърляните дрехи.
3. Почистване на банята – душа, мивката, огледалото, тоалетната
4. Почистете подовете – прахосмукиране и измиване.
5. Почистете кухнята – външно почистване на шкафовете, почистване на плочките, прахосмукиране на всички подове.
6. Почистете всички вътрешни прозорци
7. Оберете праха, подредете разхвърлянете книги, дрехи и играчки, които отлагахте досега.
8. Почистете и измийте подовете в целия дом, включително терасите.
9. Почистете техниката – обезпрашете и минете с препарат бялата техника, вкл. ТВ, компютри и др. Оберете паяжини и прах от корнизите. Обезпрашете чекмеджетата, дрешника, гардероба.
10. Почистете и измийте подовете.
11. Почистете хладилника – прегледайте храната, почистете рафтовете.
12. Оберете  праха в целия дом. Обърнете внимание на подпрозоречните первази.
13. Почистете банята – измийте стените, почистете тоалетната чиния, мивката
14. Почистете всички врати – касите и дръжките, парапети, телефони, дистанционни, часовници и др.
15. Прахосмукирайте подовете. Изтупайте одеала, покривки, завивки.
16. Измийте пода. Полирайте с препарати всички повърхности – маси, шкафчета, комоди и др.
17. Оберете праха в целия дом.
18. Почистете печката – основно почистване на фурната и котлоните. Ако имате тостер и грил опитайте да почистите и тях.
19. Измийте терасите. Почистете праха по осветителните тела, почистете с кърпа ключовете и контактите.
20. Почистете подовете – прахосмукиране, измиване пода на банята.
21. Оберете праха, приберете разхвърляните дрехи.
22. Почистване на банята – коша за буклук външно, местата за поставяне на сапун, закачалките за кърпи, биде и ваната или душ кабината.
23. Почистете подовете – прахосмукиране и измиване.
24. Почистете шкафа за обувки – изкарайте обувките и почистете рафтовете.
25. Оберете праха, подредете разхвърлянете книги, дрехи и играчки, които отлагахте досега.
26. Почистете и измийте подовете в целия дом, включително терасите.
27. Почистете техниката – обезпрашете и минете с препарат бялата техника, вкл. ТВ, компютри и др. Оберете паяжини и прах от корнизите. Обезпрашете чекмеджетата, дрешника, гардероба.
28. Основно почистване на детската стая – подредете играчките, почистете рафтове и шкафове, изтупайте спалното бельо и покривката на леглото, отворете шкафовете да се проветрят и ги подредете, ако е нужно.
29. Почистване на банята – душа, мивката, огледалото, тоалетната
30. Отделете го за специфични помещения в дома ви – мазе, килер, дрешник, перално помещение.
НАКРАЯ, НО НЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО:

Един от най-добрите начини да промените лош навик е да го замени с друг, по-положителен.  Отделянето на 20 минути за почистване всеки ден ще изгради добър навик у вас и ще бъдете номер едно домакиня, без да се чувствате победена от къщната работа и без да тя да ви става досадна!

НАЙ-ДОБРОТО РЕШЕНИЕ:
Абонирайте се за основно почистване на дома си веднъж месечно.
Ако направите това много от грижите по ежедневното ви почистване ще отпаднат и ще разполагате с много повече свободно време, а освен това ще поддържате дома си чист много по-лесно. Бутон към периодично почистване.

Към периодично почистване

Напиши коментар

3 × five =