Преди да говорим за прането на дивани нека кажем, че силно замърсявания и често пран диван никога не може да изглежда като напълно нов. Също както и дрехите – колкото повече замърсявате и перете дивана, толкова повече той се захабява и с времето цветът му избледнява. Затова ще кажем няколко думи за „профилактиката” – тоест как да пазим по-дълго време диваните си чисти, за да ги поддържаме и по-лесно и да не се налага често да ги перем.

Старият и изпитан метод за пазене на тапицерята, а именно да покриваме дивана е най-простото и ефективно решение. Едно хубаво шалте или покривка би придало колорит на дивана ви и би го запазило чист по-дълго време. То лесно се пере и сменя, за разлика от скъпата смяна на типецрията.  Ако пък тапицерията на дивана ви харесва много и искате да се вижда, можете да сложите само едно одеало или покривало на седящата част и на страниците. Така  ще предпазите дивана точно там, където най-силно и често се замърсява.

Избягвайте да слагата чаши с течности по дивана. Петната от вино, кафе или сокове се почистват доста трудно, дори със специални препарати против петна.  Петната от мазно, дъвка или сажди също са много трудни за почистване, особено ако са стари. Понякога пълното им изпиране се оказва  дори невъзможно.

Ако се стараете да пазите дивана си, неговото пране ще бъде много по-лесно, бързо и качествено.

ПРАНЕ НА ДИВАНА

Преди да започнем същинското пране е добре да се уверим, че текстила наистина може да се пере. Има дивани, чиято тапицерия не понася вода и може само да се прахосмукира. Затова при покупка на диван е добре да запазите инструкциите за третиране на тапицираната част. Ако няма такава инструкция, можем да тестваме препарата, който ще използваме на малка част от тапицерият, например отзад, където няма да се вижда и да продължим с прането на дивана само ако няма промяна в цвета.

С какви уреди перем диваните?

Във всички случаи прането на дивани на ръка е най-малко ефективно. Причината е, че влагата, заедно с целия препарат остава на дивана и само малка част от нея може да се обере със суха кърпа. А това води до по-бързо последващо замърсяване.

Ние перем диваните с ексткракторни машини. Това е най-ефективния метод за пране на дивани и дава най-добър резултат. Тези машини  могат едновременно да впръскват силно реактивен /безконтактен/ препарат върху тапицерията и едновременно с това да го изсмукват. По този начин диванът не се мокри в дълбочина и съхне по-лесно. Фактически се получава едно моментно пране и плакнене, което резултира в отлично качество.

Ако не разполагате с екстракторна машина обаче, можете да ползвате прахосмукачка, която има воден резервоар, така че при прането и плакненето да можете да изсмучете водата и диванът по-лесно да изсъхне.

Плакненето е изключително важно при прането на дивани. Ако не изплакнете добре повърхността и оставите препарат, тапицерията много по-лесно ще се изцапа – изсъхналия препарат е лепкав и задържа повече мръсотия. Така че ако искате чист диван е задължително да изплаквате добре повърхността.

Един трик – ако искате когато изплаквате можете да сложите във водата малко омекотител. Така в стаята ще има приятен аромат поне няколко дни след изпирането на дивана.

Напиши коментар